Početna stranica  ››  Lucidus Post
Vaš najpouzdaniji poslovni partner !

LUCIDUS POST

ČESTITKA

Datum objave: 27.12.2019.
Svim klijentima i poslovnim partnerima, sretan i blagoslovljen Božić, 
želi računovodstveni servis Lucidus! 

LUCIDUS POZIV; DIGITALNA KOMORA

Datum objave: 13.12.2019.
Pozivamo sve članice Hrvatske gospodarske komore na korištenje usluge projekta digitalna komora.

Usluge su ponuđene kroz spektar nekoliko područja (e-gospodarske informacije, e-edukacije, e-financiranje, e-javne ovlasti, e-zakonodavstvo, e-sajmovi i promocije, e-pokreni poslovanje) i nalaze se na stranici Hrvatske gospodarske komore. 

Projekt digitalna komora zamišljen je kao komunikacijska platforma za poslovne subjekte, javnu upravu i građane u svrhu povećanja kvalitete javnih usluga i digitalne internacionalizacije hrvatskog gospodarstva. 

Izvor: www.digitalnakomora.hr (preuzeto 13. prosinca 2019.g) 

LUCIDUS INFO; UPIS U REGISTAR STVARNIH VLASNIKA

Datum objave: 12.12.2019.
Podsjećamo sve pravne osobe da se uskoro bliži rok za upis podataka u registar stvarnih vlasnika. Krajnji rok je 31. prosinca 2019. godine. Obveza upisa podataka u bazu stvarnih vlasnika proizlazi iz zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma (NN 108/17 i 39/19).

Upis se odvija podnošenjem propisanog obrasca u FINA-u koja vodi registar u ime ministarstva financija odnosno ureda za sprječavanje pranja novca i financiranja terorizma. Upis u registar su obvezni izvršiti: trgovačka društva, podružnice stranih trgovačkih društava, udruge, zaklade, fondacije i ustanove kojima Republika Hrvatska ili jedinica lokalne i regionalne samouprave nije jedini osnivač.

Obrtnici nisu obveznici upisa podataka u registar stvarnih vlasnika. 

LUCIDUS OSVRT; POSLOVNE OLAKŠICE I PREDNOSTI REGISTRACIJE TVRTKE U GRADU VUKOVARU

Datum objave: 11.12.2019.
Posljednjih nekoliko poslovnih savjetovanja održali smo na temu poslovnih olakšica i prednosti registracije tvrtke u gradu Vukovaru. Ta činjenica nam dovoljno govori kako je interes za poslovanje u gradu Vukovaru u porastu.

Ove godine Vukovarska razvojna agencija realizirala je ideju najma adrese za adresu sjedišta tvrtke po ugovorenim uvjetima, te time otvorila put mnogim poduzetnicima bez vukovarskog prebivališta koji imaju namjeru poslovati u gradu Vukovaru.

Svaka poduzetnička priča je jedinstvena i nijedna nije ista, no svakoj je zajedničko administrativno-pravni put kojim se mora proći. Upravo iz tog razloga, svakom poduzetniku pristupamo individualno i svoje znanje prilagođavamo upravo njegovoj priči.

Kroz uslugu našeg poslovnog savjetovanja, obratite nam se s povjerenjem i saznajte sve odrednice registracije tvrtke i poslovanja u gradu Vukovaru. 

LUCIDUS INFO; NOVA MINIMALNA PLAĆA ZA 2020. GODINU

Datum objave: 11.12.2019.
Prema najnovijoj uredbi o visini minimalne plaće za razdoblje od 01. siječnja 2020. godine do 31. prosinca 2020. godine, minimalna plaća iznosi 4.062,51 kn u bruto iznosu za rad u punom radnom vremenu. 
Uredba stupa na snagu 01. siječnja 2020. godine i odnosi se na plaću za siječanj 2020. godine. 

LUCIDUS INFO; GODIŠNJA FINANCIJSKA IZVJEŠĆA ZA MIKRO PODUZETNIKE

Datum objave: 14.4.2018.
Mikro poduzetnici obvezni su najkasnije do 30. travnja ove godine dostaviti godišnja financijska izvješća u FINA-u, za prethodnu godinu; bilancu, račun dobiti i gubitka i dodatne podatke, za potrebe statistike. Ujedno su obvezni, do istog roka, dostaviti Poreznoj upravi obrazac PD, IPO, SR, TZ i Ministarstvu poljoprivrede obrazac OKFŠ.

Za potrebe javne objave, rok za dostavu izvješća je 30. lipnja ove godine i potrebno je dostaviti: bilancu, račun dobiti i gubitka, bilješke uz financijska izvješća, revizorsko izvješće (ako je poduzetnik obveznik revizije) i odluke. 
Poduzetnik saznaje svoju veličinu temeljem podataka iz financijskih izvješća za prethodnu godinu i shodno tome pripada mu obilježje mikro, malog, srednjeg ili velikog poduzetnika. 

Mikro poduzetnik udovoljava kriterijima: ukupna aktiva je do 2,6 mil. kuna, ukupni prihodi su do 5,2 mil. kuna, prosječan broj zaposlenih je 10, na način da ne prelazi dva od ukupno tri postavljena kriterija. Kao takav, uz male i srednje poduzetnike, obveznik je primjene Hrvatskih standarda financijskog izvještavanja (HSFI). 

LUCIDUS INFO; IZJAVA O NEAKTIVNOSTI

Datum objave: 13.4.2018.
Ukoliko je vaša tvrtka bila poslovno neaktivna tijekom 2017. poslovne godine, niste u obvezi predati godišnje financijske izvještaje u FINA-u,  za prošlu godinu - bilancu, račun dobiti i gubitka, bilješke uz izvještaje, te odluke. Poslovna nektivnost postoji ukoliko u poslovnim knjigama za prethodnu poslovnu godinu nemate evidentiranu imovinu, niti obveze. 
Vaša je pak obveza, u FINA-u, najkasnije do 30. travnja tekuće godine dostaviti Izjavu o neaktivnosti 

LUCIDUS INFO; ZAPOŠLJAVAMO RAČUNOVOĐU BILANCISTU

Datum objave: 8.3.2017.
Potražujemo novog radnika (m/ž) koji će dati doprinos našem timu.

Računovodstveni poslovi za trgovačka društva (d.o.o., j.d.o.o.): - knjiženje izvoda, ulaznih računa, izlaznih računa i kompenzacija - obračun PDV-a i plaća - vođenje materijalnog knjigovodstva - poslovno dopisivanje i komuniciranje - izrada godišnjih financijskih izvještaja

Cijenimo i nagrađujemo znanje i otvorenost poslovnim izazovima. Tražimo stručnjaka u računovodstvu sklonog neprestanom učenju u struci. Prednost: rad u programu Synesis (nije uvjet.)

Ostale detalje pogledajte na: www.moj-posao.net

Javite nam se na vrijeme i iskoristite svoju priliku!

LUCIDUS INFO; MINIMALNA BRUTO PLAĆA ZA 2017. GODINU

Datum objave: 25.1.2017.
Minimalna plaća za rad u punom radnom vremenu za 2017. godinu, sukladno Uredbi o visini minimalne plaće (NN 115/16) iznosi 3.276,00 kn u bruto iznosu.

ČESTITKA

Datum objave: 21.12.2016.
Cijenjenim klijentima i poslovnim suradnicima želimo sretne blagdane!

LUCIDUS INFO; POZIV NA SEMINAR U VUKOVARU

Datum objave: 8.2.2016.
Pozivamo sve zainteresirane kolege iz struke na sudjelovanje na seminaru pod glavnom temom "Sastavljanje financijskih izvještaja i porezne prijave za 2015. godinu". Seminar organizira Udruga računovođa i financijskih djelatnika Vukovar. Predavači su savjetnici urednici časopisa Računovodstvo i financije. Seminar će se održati 09. veljače s početkom u 9:30 h, u hotelu Lav u Vukovaru, dvorani Bauer.

LUCIDUS INFO; NOVA MINIMALNA BRUTO PLAĆA ZA 2016. GODINU

Datum objave: 11.1.2016.
Prema uredbi o visini minimalne plaće, visina minimalne plaće za razdoblje od 01. siječnja do 31. prosinca 2016. godine iznosi 3.120,00 kuna u bruto iznosu.

LUCIDUS INFO; UKIDA SE OBVEZA POTPISIVANJA RAČUNA

Datum objave: 13.10.2015.
Novim Zakonom o računovodstvu koji bi trebao stupiti na snagu 01. siječnja 2016. godine ukida se obveza potpisivanja računa. Preduvjeti ispravnosti računa na kojem potpis više neće biti obvezan, odnose se na udovoljavanje podacima i elementima prema poreznim propisima, te obveza navođenja imena i prezimena osobe koja je račun ispostavila.

LUCIDUS INFO; BESPOVRATNE POTPORE U GRADU VUKOVARU

Datum objave: 5.3.2015.
Pozivamo vas da posjetite web stranice grada Vukovara i informirate se o dodjeli bespovratnih potpora iz programa mjera poticanja razvoja poduzetništva 2015; http://www.vukovar.hr/e-usluge/ostalo/pozivi/8104-javni-poziv-za-podnosenje-zahtjeva-za-dodjelu-bespovratnih-potpora. 

LUCIDUS INFO; NOVA MINIMALNA PLAĆA ZA 2015. GODINU

Datum objave: 10.2.2015.
Nova minimalna plaća primjenjuje se od 01. siječnja 2015. godine do 31.12.2015. godine i iznosi 3.029,55 kn u bruto iznosu. Prvi put se primjenjuje na plaći za siječanj ove godine.

LUCIDUS MIŠLJENJE; BITI PODUZETNIK

Datum objave: 1.2.2015.
Tko je to i što je to poduzetnik? Često čujemo tu riječ – poduzetnik. U školi i na fakultetima učimo o poduzetništvu. Upoznajemo osobe koje se nazivaju poduzetnicima. Mediji neumorno spominju naše poznate poduzetnike .

Iz svih tumačenja i doživljaja poduzetnika i biti poduzetnikom, nemoguće je ne zastati i primijetiti pravo šarenilo oko toga. Do te mjere, da nam može zaslijepiti razum i stvoriti čak i negativan dojam za onoga tko se bavi poduzetništvom. Podvucimo crtu, jer osoba koja se bavi kriminalnim radnjama, nije poduzetnik. Takva osoba je kriminalac. Isto kao što osoba koja se bavi politikanskim poslovima nije političar. Ona je politikant.

Poduzetnik je osoba koja voli stvarati. Uz to, ima viziju onoga što želi stvoriti. Predmet njegova stvaranja jeste dodatna vrijednost koja je pozitivna i od koristi za društvenu zajednicu u kojoj poduzetnik djeluje. Pa i šire. Poduzetništvo je stil života. To je više od formalnog posla. To je način života koji nebrojeno puta privatni život poduzetnika stavlja u zadnji plan.

Poduzetnik nema radno vrijeme, jer nikada ne zna kada će se ideja roditi. Ideja vrijeme ne bira. Biti poduzetnikom znači biti marljiv. Biti dobro organiziran. Biti odgovoran – prvenstveno prema sebi, a onda i prema svima onima kojima smo dali svoju riječ da ćemo poduzeti određene radnje. Jer tada o nama i drugi ovise. Biti poduzetnik isključuje sebičnost. Upravo je strast prema stvaranju glavno oruđe kojim poduzetnik ispunjava samog sebe.

Svaka osoba koja ulazi u poduzetništvo isključivo radi materijalnog bogaćenja, bojim se da je u startu osuđena na propast. Jer poduzetniku je novac samo alat za rad. Sredstvo kojim dolazi do svoga cilja. Put poduzetništva je put neizvjesnosti i put rizika. Nitko vam ne može jamčiti da će se vaša ideja uspjeti realizirati. O tome odlučuje tržište, a vjerovati u ideju morate sami. Iza svakog poduzetničkog pothvata stoji mnogo odricanja – sami morate biti spremni i na najgori scenarij; onaj u kojemu vaša ideja neće biti realizirana. No, što je tada s uloženim vremenom, energijom? Vi sami morate biti sigurni da je sve to vrijedno vašeg stvaranja.

Poduzetništvo je stvaranje na vlastitu odgovornost i odgovornost prema mnogim ljudima koji su vam važni ili nevažni, ali su tu. I vi ste odgovorni prema njima.
Osoba koja nije samodisciplinirana, ne može biti poduzetnik.
Osoba koja nije vješt kritičar prema samome sebi, ne može biti uspješan poduzetnik, jer poduzetnik mora bolje no itko oko njega samoga poznavati vrhunac svoje slabosti i svojih snaga. U suprotnom ga na to podsjeti tržište, a cijena je velika.
 
Kristina Mlakić, univ.bacc.oec

LUCIDUS ZANIMLJIVOST; ODMORITE OČI OD RADA NA RAČUNALU

Datum objave: 25.1.2015.
Znanstvena istraživanja su pokazala da čak 80% ljudi koji svakodnevno rade na računalu imaju neke od simptoma kompjuterskog umora očiju. Nakon odmora, stanje se vraća u normalu.

Problem se manifestira kroz crvenilo, peckanje i suhoću očiju, ali se ovi simptomi mogu ublažiti ili spriječiti. Važno je da tijekom rada na računalu imate običaj da s vremena na vrijeme odmarate oči.

Preporučljivo je da se na svakih 30-tak minuta udaljite od računala i gledate u daljinu.
Klikom na link pogledajte vježbe i savjete koji mogu pomoći prilikom odmaranja očiju http://zdravljeizprirode.org/ostalo/radite-uz-racunalo-odmorite-oci-uz-ove-korisne-savjete/.

Izvor: dnevno.hr (preuzeto 21. siječnja 2015)

LUCIDUS INFO; ZAPOŠLJAVATE LI MLADU OSOBU, ISKORISTITE NOVU OLAKŠICU

Datum objave: 18.1.2015.
Zapošljavate li mladu osobu, od 01.01.2015. godine pa nadalje, imate pravo korištenja nove olakšice oslobođenja plaćanja doprinosa kako slijedi;

- doprinos za osnovno zdravstveno osiguranje 15%,
- doprinos zaštite zdravlja na radu 0,5 % i
- doprinos za zapošljavanje 1,7 %.

Pod mladom osobom podrazumijeva se osoba do 30 godina starosti.
Preduvjet korištenja ove olakšice, osim godina starosti osobe kojom se olakšica ostvaruje je i sljedeći: 
- sklapanje ugovora o radu na neodređeno vrijeme,
- nepostojanje ranijeg ugovornog odnosa na neodređeno vrijeme (temeljem ugovora o radu) s istom osobom i istim poslodavcem.

Olakšica se može koristiti u trajanju od 5 godina.


LUCIDUS INFO; NOVA MINIMALNA PLAĆA ZA 2015. GODINU

Datum objave: 15.1.2015.
Donesena je uredba o novoj minimalnoj plaći za razdoblje 01.01.2015. do 31.12.2015. godine u visini 3.029,55 kn bruto.
Primjena započinje kod obračuna plaće za siječanj 2015. godine. 

LUCIDUS INFO; NOVI ROK ZA PRIJAVU RADNIKA

Datum objave: 15.1.2015.
Od 01.01.2015. godine prijavu radnika Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje trebate izvršiti najranije osam dana prije početka rada odnosno najkasnije prije samog početka rada. Podsjećamo da se prijava Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje odvija automatski, uz preduvjet posjedovanja odgovarajućeg elektroničkog certifikata. 

LUCIDUS INFO: NOVI RAČUN HRVATSKOG ZAVODA ZA ZDRAVSTVENO OSIGURANJE

Datum objave: 29.12.2014.
Od 01.01.2015. godine svoje uplate po doprinosima za obvezno zdravstveno osiguranje i doprinosima za zaštitu zdravlja na radu izvršite na novi račun Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje koji glasi u IBAN konstrukciji računa: HR65 1001005 1550100001. Model i poziv na broj primatelja su ostali isti. 

LUCIDUS SMJERNICA; OTPIS NENAPLATIVOG POREZNOG DUGA

Datum objave: 2.12.2014.
Imate li kao fizička osoba porezni dug koji niste u mogućnosti otplatiti, pozivamo vas na podnošenje zahtjeva za otpis nenaplativog poreznog duga nadležnoj ispostavi Porezne uprave prema svome prebivalištu odnosno uobičajenom boravištu.
Uz zahtjev je potrebno priložiti sljedeću dokumentaciju: 

- dokaz o vlastitim primanjima i primanjima članova kućanstva ostvarenim u tri mjeseca koja prethode mjesecu u kojem je podnesen zahtjev,
- dokaz o vlastitoj imovini i imovini članova kućanstva pribavljen od strane nadležnih tijela,

- isprave zemljišno - knjižnog odjela suda o vlasništvu na nekretninama; izvadak iz zemljišne knjige, 
potvrda da se obveznik ne nalazi upisan kao vlasnik nekretnina,
- uvjerenje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje o nezaposlenosti odnosno ostvarivanju novčane naknade po toj osnovi,

- uvjerenje Centra za socijalnu skrb o ostvarivanju nekog od oblika prava u sustavu socijalne skrbi,

- ostalu dokumentaciju kojom se zahtjev obrazlaže (liječnička dokumentacija, rješenje Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje o invalidnosti i sl.). 

Službenik Porezne uprave će temeljem vašeg zahtjeva donijeti rješenje o potpunom ili djelomičnom otpisu poreznog duga zbog nenaplativosti ukoliko procijeni da bi izvršenje naplate dovelo u pitanje vašu egzistenciju i egzistenciju članova vašeg kućanstva. 

 

LUCIDUS INFO; POJAČANI NADZORI FISKALIZACIJE ZA PROIZVOĐAČE PEKARSKIH PROIZVODA

Datum objave: 13.11.2014.
Ovlašteni službenici Ministarstva financija – Porezne uprave u sklopu redovnih nadzornih aktivnosti provoditi će pojačane nadzore osobito kod obveznika koji obavljaju djelatnost proizvodnje i prodaje pekarskih proizvoda i trgovine u razdoblju od 13.11. do 16.11.2014. godine.

Ovlašteni službenici Porezne uprave u suradnji s drugim nadzornim službama kontinuirano provode nadzore primjene odredaba Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom u tijeku cijele 2014. godine s ciljem smanjenja broja obveznika koji ne posluju u skladu sa zakonskim odrebama i time predstavljaju nelojalnu konkurenciju urednim poreznim obveznicima.

Izvor: www.porezna-uprava.hr (preuzeto 13.11.2014.)

LUCIDUS INFO; DOBRA NAJAVA VLADE RH

Datum objave: 12.11.2014.
Dobra najava za sve poduzetnike od Vlade Republike Hrvatske. Više na: https://www.facebook.com/wwwvladahr?fref=nf.

LUCIDUS INFO; OPOREZIVANJE PREMA NAPLAĆENIM NAKNADAMA OD 01.01.2015. GODINE

Datum objave: 8.11.2014.
Vlada Republike Hrvatske donijela je prijedlog zakona kojim bi porezni obveznici sa sjedištem, stalnom poslovnom jedinicom, prebivalištem, ili uobičajenim boravištem u tuzemstvu čija vrijednost isporuka dobara i usluga u 2014. godini nije bila veća od 3.000.000,00 kuna bez PDV-a, mogli obračunavati PDV na temelju naplaćenih naknada počevši od 01.01.2015. godine. 

Ovaj postupak tretirao bi se kao opcija, a ne nužnost. Odluku bi trebao donijeti sam mali poduzetnik koji udovoljava postavljenom kriteriju. Ukoliko se poduzetnik odluči na postupak oporezivanja prema naplaćenim naknadama, obvezan je najkasnije do 20. siječnja 2015. godine o tome obavijestiti nadležnu ispostavu Porezne uprave podnoseći pisanu izjavu. 

LUCIDUS PITANJE ODGOVOR; ŠTO KADA NE DOBIJEM R RAČUN, KOJI GLASI NA TVRTKU ?

Datum objave: 12.10.2014.
Bili smo u nabavi u jednoj prodavaonici. Nakon odabira robe, uslijedilo je plaćanje, koje smo izvršili. Preuzeli smo svoj račun i uputili se svome knjigovodstvu. Knjigovođa je primijetio da račun ne glasi na našu tvrtku, te uputio da se zatraži novi račun naše kupovine, koji bi glasio na tvrtku.
Kontaktirali smo prodavaonicu i prenijeli naš zahtjev, nakon čega smo na R račun čekali 2 tjedna !  Je li to prihvatljivo?
Kristina Mlakić, univ.bacc.oec

LUCIDUS ZANIMLJIVOST; PET RAZLOGA ZAŠTO JE KAVA DOBRA ZA POSAO

Datum objave: 12.10.2014.
Kava je toliko prisutan napitak na radnom mjestu, za predah i uživanje u čarima te arome. Pročitajte pet razloga zašto je kava dobra za posao.

Opširnije na: www.poslovni.hr (preuzeto 28.10.2014.) 

LUCIDUS INFO; OBAVIJEST PRIJEVOZNICIMA

Datum objave: 12.10.2014.
Obavijest prijevoznicima koji imaju licenciju Zajednice za obavljanje međunarodnog prijevoza tereta; od 1. do 15. listopada 2014. godine u Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture potrebno je dostaviti zahtjev za dodjelu kritičnih dozvola za međunarodni prijevoz tereta za 2015. godinu.

Opširnije na: http://bit.ly/Y1xctE
 Izvor: Hrvatska obrtnička komora HOK (preuzeto 30.09.2014.) 

LUCIDUS INFO; POTICAJ ZA OSNIVANJE OBRTA I J.D.O.O.-a GRAD VUKOVAR

Datum objave: 12.10.2014.
Planirate li osnovati jednostavni d.o.o., ili otvoriti obrt sa sjedištem u Vukovaru, iskoristite sufinanciranje grada Vukovara !

Svi detalji su na linku: http://www.vukovar.hr

Iskreno se nadamo da će ovaj financijski poticaj ići u pravom smjeru, na putu prema realizaciji dobrih ideja.

LUCIDUS HELP; ŠTO VAM GOVORI FORMAT R RAČUNA ?

Datum objave: 12.10.2014.
Uvođenjem Zakona o fiskalizaciji u RH, većina ugostiteljskih i trgovačkih objekata uvela je pos kase za izdavanje računa.

Obično su formati tih računa manji od A4 formata, a koje smo imali naviku zaprimati za kupljenu robu ili pruženu uslugu.

Unatoč tome što račun sadrži sve podatke prema Zakonu o pdv-u koji se odnosi na obvezan sadržaj računa, te sve elemente obvezujuće prema Zakonu o fiskalizaciji, u praksi je čest slučaj da se R računi ospore samo radi svoga formata.

Kako format računa nije dio obvezujućeg dijela računa koji bi značio njegovu ispravnost, isti se ne može smatrati bilo kakvim mjerilom, niti se račun smije osporiti.

Razlog prvotne reakcije osporavanja računa, pretpostavljam, leži u nepromišljenosti osobe koja račun želi osporiti, samo zato jer račun naizgled nije onakav kakvim je naviknula vidjeti ga.

Pitam se, koju bi onda razinu zbunjenosti proizveo RAČUN, koji jeste račun, a na njemu ne piše - račun? O tome više u narednim postovima !
Kristina Mlakić, univ.bacc.oec

LUCIDUS INFO; IMATE POTREBU ZA RADOM KOD DVA POSLODAVCA ?

Datum objave: 12.10.2014.
Iz novog Zakona o radu, izdvajamo - ako ste zaposleni kod jednog poslodavca u punom radnom vremenu, možete sklopiti ugovor o radu s drugim poslodavcem u najdužem trajanju do 8 sati tjedno odnosno do 180 sati godišnje.

To je moguće samo ako ste za takav rad dobili pisanu suglasnost prethodnog poslodavca !

LUCIDUS ZANIMLJIVOST; DOBRIH SAVJETA, NIKAD DOSTA !

Datum objave: 12.10.2014.
Ovo je 9 savjeta za uspješno poslovanje poduzetnika !
Opširnije na: www.zena.hr

LUCIDUS INFO; NOVI NALOZI ZA PLAĆANJE HUB 3 I HUB 3A U PUNOJ PRIMJENI OD 01.lipnja OVE GODINE

Datum objave: 12.10.2014.
Početkom lipnja prošle godine uvedeni su novi nalozi za plaćanje i to: HUB 3 (za nacionalna i međunarodna plaćanja) i HUB 3A (samo za nacionalna plaćanja).
Nalozi su to koji služe za prijenos sredstava u zemlji i inozemstvu i gotovinskom poslovanju sudionika platnog prometa, te će u potpunosti zamijeniti dosadašnje naloge za plaćanje HUB 1 i HUB 1-1.
Dosadašnji nalozi za plaćanje mogu se upotrebljavati do zaključno, 31. svibnja 2013. godine.
Puna primjena najnovijih obrazaca slijedi od 01. lipnja 2013. godine. Obveza primjene IBAN konstrukcije kreće s punom primjenom najnovijih obrazaca.

Izvor: fina.hr (preuzeto 15.04.2013)

LUCIDUS NAPOMENA; U UVJERENJU STE DA SVAKI RAČUN MORA SADRŽAVATI JIR I ZKI ?

Datum objave: 12.10.2014.
Primijetili smo da većini poslovnih partnera nije jasno izostavljanje JIR i ZKI oznaka s transakcijskog računa obveznika fiskalizacije, te račun kao takav obično vraćaju izdavatelju, smatrajući ga neispravnim. No, račun kao takav jeste ispravan, jer su JIR i ZKI kao elementi računa prema zakonu o fiskalizaciji obvezni elementi (jedni od) za gotovinske račune, ali ne i za transakcijske račune.

LUCIDUS INFO; NOVI SUSTAV ePorezna

Datum objave: 12.10.2014.
Novi sustav ePorezna pušten je u rad dana 04. ožujka 2013. godine na adresi https://e-porezna.porezna-uprava.hr/.
Prelaskom na novi sustav ePorezna stara klijentska aplikacija ePorezna nije više dostupna.

LUCIDUS INFO; UKIDA SE STOPA PDV-a OD 0% I ZAMJENJUJE STOPOM OD 5%

Datum objave: 12.10.2014.
Prema Zakonu o izmjeni i dopuni Zakona o porezu na dodanu vrijednost koji je donesen 30. studenog 2012. godine, od 01. siječnja 2013. godine ukida se stopa PDV-a od 0% i zamjenjuje stopom od 5%.

Nova stopa od 5% primjenjuje se za sve isporuke dobara i usluga koje su propisane člankom 10. st. 1. Zakona o porezu na dodanu vrijednost;
sve vrste kruha, sve vrste mlijeka, knjige, lijekovi, implantanti, znanstveni časopisi, usluge javnog prikazivanja filmova.

LUCIDUS INFO; JESTE LI SPREMNI ZA FISKALIZACIJU ?

Datum objave: 12.10.2014.
01. siječnja 2013. godine započinje proces fiskalizacije u prometu gotovinom.
Sve informacije možete pronaći na www.porezna-uprava.hr

Kako se o procesu fiskalizacije mnogo pisalo i komentiralo u stručnoj literaturi, istaknula bih zaključak Nevena Baice, koji u svome članku o fiskalizaciji u prometu gotovinom (RIPUP 11/2012, str. 19) kaže;

"Predlagatelj se u uvodnom dijelu osvrnuo i na istraživanja koja su pokazala da čimbenici koji dovode do utaje poreza jesu:
1. stajališta poreznih obveznika o pravednosti i složenosti poreznih propisa
2. stajališta o državi i uslugama koje država nudi
3. visini kazni za porezne prekršitelje
4. lakoća porezne utaje."

Složeni postupci fiskalizacije, jednostavnost kontrole, korištenje građana u funkciji inspektora, te visina kazni pokazuje da se Vlada RH ozbiljno pozabavila sa posljednja dva čimbenika utaje poreza. Nadam se da će se jednako kvalitetna rješenja nuditi i za ona dva prethodna.
Kristina Mlakić, univ.bacc.oec
ČESTITKA
Datum: 27.12.2019.
Datum objave: 27.12.2019.
Svim klijentima i poslovnim partnerima, sretan i blagoslovljen Božić, 
želi računovodstveni servis Lucidus! 
LUCIDUS POZIV; DIGITALNA KOMORA
Datum: 13.12.2019.
Datum objave: 13.12.2019.
Pozivamo sve članice Hrvatske gospodarske komore na korištenje usluge projekta digitalna komora.

Usluge su ponuđene kroz spektar nekoliko područja (e-gospodarske informacije, e-edukacije, e-financiranje, e-javne ovlasti, e-zakonodavstvo, e-sajmovi i promocije, e-pokreni poslovanje) i nalaze se na stranici Hrvatske gospodarske komore. 

Projekt digitalna komora zamišljen je kao komunikacijska platforma za poslovne subjekte, javnu upravu i građane u svrhu povećanja kvalitete javnih usluga i digitalne internacionalizacije hrvatskog gospodarstva. 

Izvor: www.digitalnakomora.hr (preuzeto 13. prosinca 2019.g) 
LUCIDUS INFO; UPIS U REGISTAR STVARNIH VLASNIKA
Datum: 12.12.2019.
Datum objave: 12.12.2019.
Podsjećamo sve pravne osobe da se uskoro bliži rok za upis podataka u registar stvarnih vlasnika. Krajnji rok je 31. prosinca 2019. godine. Obveza upisa podataka u bazu stvarnih vlasnika proizlazi iz zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma (NN 108/17 i 39/19).

Upis se odvija podnošenjem propisanog obrasca u FINA-u koja vodi registar u ime ministarstva financija odnosno ureda za sprječavanje pranja novca i financiranja terorizma. Upis u registar su obvezni izvršiti: trgovačka društva, podružnice stranih trgovačkih društava, udruge, zaklade, fondacije i ustanove kojima Republika Hrvatska ili jedinica lokalne i regionalne samouprave nije jedini osnivač.

Obrtnici nisu obveznici upisa podataka u registar stvarnih vlasnika. 
LUCIDUS OSVRT; POSLOVNE OLAKŠICE I PREDNOSTI REGISTRACIJE TVRTKE U GRADU VUKOVARU
Datum: 11.12.2019.
Datum objave: 11.12.2019.
Posljednjih nekoliko poslovnih savjetovanja održali smo na temu poslovnih olakšica i prednosti registracije tvrtke u gradu Vukovaru. Ta činjenica nam dovoljno govori kako je interes za poslovanje u gradu Vukovaru u porastu.

Ove godine Vukovarska razvojna agencija realizirala je ideju najma adrese za adresu sjedišta tvrtke po ugovorenim uvjetima, te time otvorila put mnogim poduzetnicima bez vukovarskog prebivališta koji imaju namjeru poslovati u gradu Vukovaru.

Svaka poduzetnička priča je jedinstvena i nijedna nije ista, no svakoj je zajedničko administrativno-pravni put kojim se mora proći. Upravo iz tog razloga, svakom poduzetniku pristupamo individualno i svoje znanje prilagođavamo upravo njegovoj priči.

Kroz uslugu našeg poslovnog savjetovanja, obratite nam se s povjerenjem i saznajte sve odrednice registracije tvrtke i poslovanja u gradu Vukovaru. 
LUCIDUS INFO; NOVA MINIMALNA PLAĆA ZA 2020. GODINU
Datum: 11.12.2019.
Datum objave: 11.12.2019.
Prema najnovijoj uredbi o visini minimalne plaće za razdoblje od 01. siječnja 2020. godine do 31. prosinca 2020. godine, minimalna plaća iznosi 4.062,51 kn u bruto iznosu za rad u punom radnom vremenu. 
Uredba stupa na snagu 01. siječnja 2020. godine i odnosi se na plaću za siječanj 2020. godine. 

LUCIDUS INFO; GODIŠNJA FINANCIJSKA IZVJEŠĆA ZA MIKRO PODUZETNIKE
Datum: 14.4.2018.
Datum objave: 14.4.2018.
Mikro poduzetnici obvezni su najkasnije do 30. travnja ove godine dostaviti godišnja financijska izvješća u FINA-u, za prethodnu godinu; bilancu, račun dobiti i gubitka i dodatne podatke, za potrebe statistike. Ujedno su obvezni, do istog roka, dostaviti Poreznoj upravi obrazac PD, IPO, SR, TZ i Ministarstvu poljoprivrede obrazac OKFŠ.

Za potrebe javne objave, rok za dostavu izvješća je 30. lipnja ove godine i potrebno je dostaviti: bilancu, račun dobiti i gubitka, bilješke uz financijska izvješća, revizorsko izvješće (ako je poduzetnik obveznik revizije) i odluke. 
Poduzetnik saznaje svoju veličinu temeljem podataka iz financijskih izvješća za prethodnu godinu i shodno tome pripada mu obilježje mikro, malog, srednjeg ili velikog poduzetnika. 

Mikro poduzetnik udovoljava kriterijima: ukupna aktiva je do 2,6 mil. kuna, ukupni prihodi su do 5,2 mil. kuna, prosječan broj zaposlenih je 10, na način da ne prelazi dva od ukupno tri postavljena kriterija. Kao takav, uz male i srednje poduzetnike, obveznik je primjene Hrvatskih standarda financijskog izvještavanja (HSFI). 
LUCIDUS INFO; IZJAVA O NEAKTIVNOSTI
Datum: 13.4.2018.
Datum objave: 13.4.2018.
Ukoliko je vaša tvrtka bila poslovno neaktivna tijekom 2017. poslovne godine, niste u obvezi predati godišnje financijske izvještaje u FINA-u,  za prošlu godinu - bilancu, račun dobiti i gubitka, bilješke uz izvještaje, te odluke. Poslovna nektivnost postoji ukoliko u poslovnim knjigama za prethodnu poslovnu godinu nemate evidentiranu imovinu, niti obveze. 
Vaša je pak obveza, u FINA-u, najkasnije do 30. travnja tekuće godine dostaviti Izjavu o neaktivnosti 

LUCIDUS INFO; ZAPOŠLJAVAMO RAČUNOVOĐU BILANCISTU
Datum: 8.3.2017.
Datum objave: 8.3.2017.
Potražujemo novog radnika (m/ž) koji će dati doprinos našem timu.

Računovodstveni poslovi za trgovačka društva (d.o.o., j.d.o.o.): - knjiženje izvoda, ulaznih računa, izlaznih računa i kompenzacija - obračun PDV-a i plaća - vođenje materijalnog knjigovodstva - poslovno dopisivanje i komuniciranje - izrada godišnjih financijskih izvještaja

Cijenimo i nagrađujemo znanje i otvorenost poslovnim izazovima. Tražimo stručnjaka u računovodstvu sklonog neprestanom učenju u struci. Prednost: rad u programu Synesis (nije uvjet.)

Ostale detalje pogledajte na: www.moj-posao.net

Javite nam se na vrijeme i iskoristite svoju priliku!
LUCIDUS INFO; MINIMALNA BRUTO PLAĆA ZA 2017. GODINU
Datum: 25.1.2017.
Datum objave: 25.1.2017.
Minimalna plaća za rad u punom radnom vremenu za 2017. godinu, sukladno Uredbi o visini minimalne plaće (NN 115/16) iznosi 3.276,00 kn u bruto iznosu.
ČESTITKA
Datum: 21.12.2016.
Datum objave: 21.12.2016.
Cijenjenim klijentima i poslovnim suradnicima želimo sretne blagdane!
LUCIDUS INFO; POZIV NA SEMINAR U VUKOVARU
Datum: 8.2.2016.
Datum objave: 8.2.2016.
Pozivamo sve zainteresirane kolege iz struke na sudjelovanje na seminaru pod glavnom temom "Sastavljanje financijskih izvještaja i porezne prijave za 2015. godinu". Seminar organizira Udruga računovođa i financijskih djelatnika Vukovar. Predavači su savjetnici urednici časopisa Računovodstvo i financije. Seminar će se održati 09. veljače s početkom u 9:30 h, u hotelu Lav u Vukovaru, dvorani Bauer.
LUCIDUS INFO; NOVA MINIMALNA BRUTO PLAĆA ZA 2016. GODINU
Datum: 11.1.2016.
Datum objave: 11.1.2016.
Prema uredbi o visini minimalne plaće, visina minimalne plaće za razdoblje od 01. siječnja do 31. prosinca 2016. godine iznosi 3.120,00 kuna u bruto iznosu.
LUCIDUS INFO; UKIDA SE OBVEZA POTPISIVANJA RAČUNA
Datum: 13.10.2015.
Datum objave: 13.10.2015.
Novim Zakonom o računovodstvu koji bi trebao stupiti na snagu 01. siječnja 2016. godine ukida se obveza potpisivanja računa. Preduvjeti ispravnosti računa na kojem potpis više neće biti obvezan, odnose se na udovoljavanje podacima i elementima prema poreznim propisima, te obveza navođenja imena i prezimena osobe koja je račun ispostavila.
LUCIDUS INFO; BESPOVRATNE POTPORE U GRADU VUKOVARU
Datum: 5.3.2015.
Datum objave: 5.3.2015.
Pozivamo vas da posjetite web stranice grada Vukovara i informirate se o dodjeli bespovratnih potpora iz programa mjera poticanja razvoja poduzetništva 2015; http://www.vukovar.hr/e-usluge/ostalo/pozivi/8104-javni-poziv-za-podnosenje-zahtjeva-za-dodjelu-bespovratnih-potpora. 
LUCIDUS INFO; NOVA MINIMALNA PLAĆA ZA 2015. GODINU
Datum: 10.2.2015.
Datum objave: 10.2.2015.
Nova minimalna plaća primjenjuje se od 01. siječnja 2015. godine do 31.12.2015. godine i iznosi 3.029,55 kn u bruto iznosu. Prvi put se primjenjuje na plaći za siječanj ove godine.
LUCIDUS MIŠLJENJE; BITI PODUZETNIK
Datum: 1.2.2015.
Datum objave: 1.2.2015.
Tko je to i što je to poduzetnik? Često čujemo tu riječ – poduzetnik. U školi i na fakultetima učimo o poduzetništvu. Upoznajemo osobe koje se nazivaju poduzetnicima. Mediji neumorno spominju naše poznate poduzetnike .

Iz svih tumačenja i doživljaja poduzetnika i biti poduzetnikom, nemoguće je ne zastati i primijetiti pravo šarenilo oko toga. Do te mjere, da nam može zaslijepiti razum i stvoriti čak i negativan dojam za onoga tko se bavi poduzetništvom. Podvucimo crtu, jer osoba koja se bavi kriminalnim radnjama, nije poduzetnik. Takva osoba je kriminalac. Isto kao što osoba koja se bavi politikanskim poslovima nije političar. Ona je politikant.

Poduzetnik je osoba koja voli stvarati. Uz to, ima viziju onoga što želi stvoriti. Predmet njegova stvaranja jeste dodatna vrijednost koja je pozitivna i od koristi za društvenu zajednicu u kojoj poduzetnik djeluje. Pa i šire. Poduzetništvo je stil života. To je više od formalnog posla. To je način života koji nebrojeno puta privatni život poduzetnika stavlja u zadnji plan.

Poduzetnik nema radno vrijeme, jer nikada ne zna kada će se ideja roditi. Ideja vrijeme ne bira. Biti poduzetnikom znači biti marljiv. Biti dobro organiziran. Biti odgovoran – prvenstveno prema sebi, a onda i prema svima onima kojima smo dali svoju riječ da ćemo poduzeti određene radnje. Jer tada o nama i drugi ovise. Biti poduzetnik isključuje sebičnost. Upravo je strast prema stvaranju glavno oruđe kojim poduzetnik ispunjava samog sebe.

Svaka osoba koja ulazi u poduzetništvo isključivo radi materijalnog bogaćenja, bojim se da je u startu osuđena na propast. Jer poduzetniku je novac samo alat za rad. Sredstvo kojim dolazi do svoga cilja. Put poduzetništva je put neizvjesnosti i put rizika. Nitko vam ne može jamčiti da će se vaša ideja uspjeti realizirati. O tome odlučuje tržište, a vjerovati u ideju morate sami. Iza svakog poduzetničkog pothvata stoji mnogo odricanja – sami morate biti spremni i na najgori scenarij; onaj u kojemu vaša ideja neće biti realizirana. No, što je tada s uloženim vremenom, energijom? Vi sami morate biti sigurni da je sve to vrijedno vašeg stvaranja.

Poduzetništvo je stvaranje na vlastitu odgovornost i odgovornost prema mnogim ljudima koji su vam važni ili nevažni, ali su tu. I vi ste odgovorni prema njima.
Osoba koja nije samodisciplinirana, ne može biti poduzetnik.
Osoba koja nije vješt kritičar prema samome sebi, ne može biti uspješan poduzetnik, jer poduzetnik mora bolje no itko oko njega samoga poznavati vrhunac svoje slabosti i svojih snaga. U suprotnom ga na to podsjeti tržište, a cijena je velika.
 
Kristina Mlakić, univ.bacc.oec
LUCIDUS ZANIMLJIVOST; ODMORITE OČI OD RADA NA RAČUNALU
Datum: 25.1.2015.
Datum objave: 25.1.2015.
Znanstvena istraživanja su pokazala da čak 80% ljudi koji svakodnevno rade na računalu imaju neke od simptoma kompjuterskog umora očiju. Nakon odmora, stanje se vraća u normalu.

Problem se manifestira kroz crvenilo, peckanje i suhoću očiju, ali se ovi simptomi mogu ublažiti ili spriječiti. Važno je da tijekom rada na računalu imate običaj da s vremena na vrijeme odmarate oči.

Preporučljivo je da se na svakih 30-tak minuta udaljite od računala i gledate u daljinu.
Klikom na link pogledajte vježbe i savjete koji mogu pomoći prilikom odmaranja očiju http://zdravljeizprirode.org/ostalo/radite-uz-racunalo-odmorite-oci-uz-ove-korisne-savjete/.

Izvor: dnevno.hr (preuzeto 21. siječnja 2015)
LUCIDUS INFO; ZAPOŠLJAVATE LI MLADU OSOBU, ISKORISTITE NOVU OLAKŠICU
Datum: 18.1.2015.
Datum objave: 18.1.2015.
Zapošljavate li mladu osobu, od 01.01.2015. godine pa nadalje, imate pravo korištenja nove olakšice oslobođenja plaćanja doprinosa kako slijedi;

- doprinos za osnovno zdravstveno osiguranje 15%,
- doprinos zaštite zdravlja na radu 0,5 % i
- doprinos za zapošljavanje 1,7 %.

Pod mladom osobom podrazumijeva se osoba do 30 godina starosti.
Preduvjet korištenja ove olakšice, osim godina starosti osobe kojom se olakšica ostvaruje je i sljedeći: 
- sklapanje ugovora o radu na neodređeno vrijeme,
- nepostojanje ranijeg ugovornog odnosa na neodređeno vrijeme (temeljem ugovora o radu) s istom osobom i istim poslodavcem.

Olakšica se može koristiti u trajanju od 5 godina.


LUCIDUS INFO; NOVA MINIMALNA PLAĆA ZA 2015. GODINU
Datum: 15.1.2015.
Datum objave: 15.1.2015.
Donesena je uredba o novoj minimalnoj plaći za razdoblje 01.01.2015. do 31.12.2015. godine u visini 3.029,55 kn bruto.
Primjena započinje kod obračuna plaće za siječanj 2015. godine. 
LUCIDUS INFO; NOVI ROK ZA PRIJAVU RADNIKA
Datum: 15.1.2015.
Datum objave: 15.1.2015.
Od 01.01.2015. godine prijavu radnika Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje trebate izvršiti najranije osam dana prije početka rada odnosno najkasnije prije samog početka rada. Podsjećamo da se prijava Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje odvija automatski, uz preduvjet posjedovanja odgovarajućeg elektroničkog certifikata. 
LUCIDUS INFO: NOVI RAČUN HRVATSKOG ZAVODA ZA ZDRAVSTVENO OSIGURANJE
Datum: 29.12.2014.
Datum objave: 29.12.2014.
Od 01.01.2015. godine svoje uplate po doprinosima za obvezno zdravstveno osiguranje i doprinosima za zaštitu zdravlja na radu izvršite na novi račun Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje koji glasi u IBAN konstrukciji računa: HR65 1001005 1550100001. Model i poziv na broj primatelja su ostali isti. 
LUCIDUS SMJERNICA; OTPIS NENAPLATIVOG POREZNOG DUGA
Datum: 2.12.2014.
Datum objave: 2.12.2014.
Imate li kao fizička osoba porezni dug koji niste u mogućnosti otplatiti, pozivamo vas na podnošenje zahtjeva za otpis nenaplativog poreznog duga nadležnoj ispostavi Porezne uprave prema svome prebivalištu odnosno uobičajenom boravištu.
Uz zahtjev je potrebno priložiti sljedeću dokumentaciju: 

- dokaz o vlastitim primanjima i primanjima članova kućanstva ostvarenim u tri mjeseca koja prethode mjesecu u kojem je podnesen zahtjev,
- dokaz o vlastitoj imovini i imovini članova kućanstva pribavljen od strane nadležnih tijela,

- isprave zemljišno - knjižnog odjela suda o vlasništvu na nekretninama; izvadak iz zemljišne knjige, 
potvrda da se obveznik ne nalazi upisan kao vlasnik nekretnina,
- uvjerenje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje o nezaposlenosti odnosno ostvarivanju novčane naknade po toj osnovi,

- uvjerenje Centra za socijalnu skrb o ostvarivanju nekog od oblika prava u sustavu socijalne skrbi,

- ostalu dokumentaciju kojom se zahtjev obrazlaže (liječnička dokumentacija, rješenje Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje o invalidnosti i sl.). 

Službenik Porezne uprave će temeljem vašeg zahtjeva donijeti rješenje o potpunom ili djelomičnom otpisu poreznog duga zbog nenaplativosti ukoliko procijeni da bi izvršenje naplate dovelo u pitanje vašu egzistenciju i egzistenciju članova vašeg kućanstva. 

 

LUCIDUS INFO; POJAČANI NADZORI FISKALIZACIJE ZA PROIZVOĐAČE PEKARSKIH PROIZVODA
Datum: 13.11.2014.
Datum objave: 13.11.2014.
Ovlašteni službenici Ministarstva financija – Porezne uprave u sklopu redovnih nadzornih aktivnosti provoditi će pojačane nadzore osobito kod obveznika koji obavljaju djelatnost proizvodnje i prodaje pekarskih proizvoda i trgovine u razdoblju od 13.11. do 16.11.2014. godine.

Ovlašteni službenici Porezne uprave u suradnji s drugim nadzornim službama kontinuirano provode nadzore primjene odredaba Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom u tijeku cijele 2014. godine s ciljem smanjenja broja obveznika koji ne posluju u skladu sa zakonskim odrebama i time predstavljaju nelojalnu konkurenciju urednim poreznim obveznicima.

Izvor: www.porezna-uprava.hr (preuzeto 13.11.2014.)
LUCIDUS INFO; DOBRA NAJAVA VLADE RH
Datum: 12.11.2014.
Datum objave: 12.11.2014.
Dobra najava za sve poduzetnike od Vlade Republike Hrvatske. Više na: https://www.facebook.com/wwwvladahr?fref=nf.

LUCIDUS INFO; OPOREZIVANJE PREMA NAPLAĆENIM NAKNADAMA OD 01.01.2015. GODINE
Datum: 8.11.2014.
Datum objave: 8.11.2014.
Vlada Republike Hrvatske donijela je prijedlog zakona kojim bi porezni obveznici sa sjedištem, stalnom poslovnom jedinicom, prebivalištem, ili uobičajenim boravištem u tuzemstvu čija vrijednost isporuka dobara i usluga u 2014. godini nije bila veća od 3.000.000,00 kuna bez PDV-a, mogli obračunavati PDV na temelju naplaćenih naknada počevši od 01.01.2015. godine. 

Ovaj postupak tretirao bi se kao opcija, a ne nužnost. Odluku bi trebao donijeti sam mali poduzetnik koji udovoljava postavljenom kriteriju. Ukoliko se poduzetnik odluči na postupak oporezivanja prema naplaćenim naknadama, obvezan je najkasnije do 20. siječnja 2015. godine o tome obavijestiti nadležnu ispostavu Porezne uprave podnoseći pisanu izjavu. 

LUCIDUS PITANJE ODGOVOR; ŠTO KADA NE DOBIJEM R RAČUN, KOJI GLASI NA TVRTKU ?
Datum: 12.10.2014.
Datum objave: 12.10.2014.
Bili smo u nabavi u jednoj prodavaonici. Nakon odabira robe, uslijedilo je plaćanje, koje smo izvršili. Preuzeli smo svoj račun i uputili se svome knjigovodstvu. Knjigovođa je primijetio da račun ne glasi na našu tvrtku, te uputio da se zatraži novi račun naše kupovine, koji bi glasio na tvrtku.
Kontaktirali smo prodavaonicu i prenijeli naš zahtjev, nakon čega smo na R račun čekali 2 tjedna !  Je li to prihvatljivo?
Kristina Mlakić, univ.bacc.oec
LUCIDUS ZANIMLJIVOST; PET RAZLOGA ZAŠTO JE KAVA DOBRA ZA POSAO
Datum: 12.10.2014.
Datum objave: 12.10.2014.
Kava je toliko prisutan napitak na radnom mjestu, za predah i uživanje u čarima te arome. Pročitajte pet razloga zašto je kava dobra za posao.

Opširnije na: www.poslovni.hr (preuzeto 28.10.2014.) 
LUCIDUS INFO; OBAVIJEST PRIJEVOZNICIMA
Datum: 12.10.2014.
Datum objave: 12.10.2014.
Obavijest prijevoznicima koji imaju licenciju Zajednice za obavljanje međunarodnog prijevoza tereta; od 1. do 15. listopada 2014. godine u Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture potrebno je dostaviti zahtjev za dodjelu kritičnih dozvola za međunarodni prijevoz tereta za 2015. godinu.

Opširnije na: http://bit.ly/Y1xctE
 Izvor: Hrvatska obrtnička komora HOK (preuzeto 30.09.2014.) 
LUCIDUS INFO; POTICAJ ZA OSNIVANJE OBRTA I J.D.O.O.-a GRAD VUKOVAR
Datum: 12.10.2014.
Datum objave: 12.10.2014.
Planirate li osnovati jednostavni d.o.o., ili otvoriti obrt sa sjedištem u Vukovaru, iskoristite sufinanciranje grada Vukovara !

Svi detalji su na linku: http://www.vukovar.hr

Iskreno se nadamo da će ovaj financijski poticaj ići u pravom smjeru, na putu prema realizaciji dobrih ideja.
LUCIDUS HELP; ŠTO VAM GOVORI FORMAT R RAČUNA ?
Datum: 12.10.2014.
Datum objave: 12.10.2014.
Uvođenjem Zakona o fiskalizaciji u RH, većina ugostiteljskih i trgovačkih objekata uvela je pos kase za izdavanje računa.

Obično su formati tih računa manji od A4 formata, a koje smo imali naviku zaprimati za kupljenu robu ili pruženu uslugu.

Unatoč tome što račun sadrži sve podatke prema Zakonu o pdv-u koji se odnosi na obvezan sadržaj računa, te sve elemente obvezujuće prema Zakonu o fiskalizaciji, u praksi je čest slučaj da se R računi ospore samo radi svoga formata.

Kako format računa nije dio obvezujućeg dijela računa koji bi značio njegovu ispravnost, isti se ne može smatrati bilo kakvim mjerilom, niti se račun smije osporiti.

Razlog prvotne reakcije osporavanja računa, pretpostavljam, leži u nepromišljenosti osobe koja račun želi osporiti, samo zato jer račun naizgled nije onakav kakvim je naviknula vidjeti ga.

Pitam se, koju bi onda razinu zbunjenosti proizveo RAČUN, koji jeste račun, a na njemu ne piše - račun? O tome više u narednim postovima !
Kristina Mlakić, univ.bacc.oec
LUCIDUS INFO; IMATE POTREBU ZA RADOM KOD DVA POSLODAVCA ?
Datum: 12.10.2014.
Datum objave: 12.10.2014.
Iz novog Zakona o radu, izdvajamo - ako ste zaposleni kod jednog poslodavca u punom radnom vremenu, možete sklopiti ugovor o radu s drugim poslodavcem u najdužem trajanju do 8 sati tjedno odnosno do 180 sati godišnje.

To je moguće samo ako ste za takav rad dobili pisanu suglasnost prethodnog poslodavca !
LUCIDUS ZANIMLJIVOST; DOBRIH SAVJETA, NIKAD DOSTA !
Datum: 12.10.2014.
Datum objave: 12.10.2014.
Ovo je 9 savjeta za uspješno poslovanje poduzetnika !
Opširnije na: www.zena.hr
LUCIDUS INFO; NOVI NALOZI ZA PLAĆANJE HUB 3 I HUB 3A U PUNOJ PRIMJENI OD 01.lipnja OVE GODINE
Datum: 12.10.2014.
Datum objave: 12.10.2014.
Početkom lipnja prošle godine uvedeni su novi nalozi za plaćanje i to: HUB 3 (za nacionalna i međunarodna plaćanja) i HUB 3A (samo za nacionalna plaćanja).
Nalozi su to koji služe za prijenos sredstava u zemlji i inozemstvu i gotovinskom poslovanju sudionika platnog prometa, te će u potpunosti zamijeniti dosadašnje naloge za plaćanje HUB 1 i HUB 1-1.
Dosadašnji nalozi za plaćanje mogu se upotrebljavati do zaključno, 31. svibnja 2013. godine.
Puna primjena najnovijih obrazaca slijedi od 01. lipnja 2013. godine. Obveza primjene IBAN konstrukcije kreće s punom primjenom najnovijih obrazaca.

Izvor: fina.hr (preuzeto 15.04.2013)
LUCIDUS NAPOMENA; U UVJERENJU STE DA SVAKI RAČUN MORA SADRŽAVATI JIR I ZKI ?
Datum: 12.10.2014.
Datum objave: 12.10.2014.
Primijetili smo da većini poslovnih partnera nije jasno izostavljanje JIR i ZKI oznaka s transakcijskog računa obveznika fiskalizacije, te račun kao takav obično vraćaju izdavatelju, smatrajući ga neispravnim. No, račun kao takav jeste ispravan, jer su JIR i ZKI kao elementi računa prema zakonu o fiskalizaciji obvezni elementi (jedni od) za gotovinske račune, ali ne i za transakcijske račune.
LUCIDUS INFO; NOVI SUSTAV ePorezna
Datum: 12.10.2014.
Datum objave: 12.10.2014.
Novi sustav ePorezna pušten je u rad dana 04. ožujka 2013. godine na adresi https://e-porezna.porezna-uprava.hr/.
Prelaskom na novi sustav ePorezna stara klijentska aplikacija ePorezna nije više dostupna.
LUCIDUS INFO; UKIDA SE STOPA PDV-a OD 0% I ZAMJENJUJE STOPOM OD 5%
Datum: 12.10.2014.
Datum objave: 12.10.2014.
Prema Zakonu o izmjeni i dopuni Zakona o porezu na dodanu vrijednost koji je donesen 30. studenog 2012. godine, od 01. siječnja 2013. godine ukida se stopa PDV-a od 0% i zamjenjuje stopom od 5%.

Nova stopa od 5% primjenjuje se za sve isporuke dobara i usluga koje su propisane člankom 10. st. 1. Zakona o porezu na dodanu vrijednost;
sve vrste kruha, sve vrste mlijeka, knjige, lijekovi, implantanti, znanstveni časopisi, usluge javnog prikazivanja filmova.
LUCIDUS INFO; JESTE LI SPREMNI ZA FISKALIZACIJU ?
Datum: 12.10.2014.
Datum objave: 12.10.2014.
01. siječnja 2013. godine započinje proces fiskalizacije u prometu gotovinom.
Sve informacije možete pronaći na www.porezna-uprava.hr

Kako se o procesu fiskalizacije mnogo pisalo i komentiralo u stručnoj literaturi, istaknula bih zaključak Nevena Baice, koji u svome članku o fiskalizaciji u prometu gotovinom (RIPUP 11/2012, str. 19) kaže;

"Predlagatelj se u uvodnom dijelu osvrnuo i na istraživanja koja su pokazala da čimbenici koji dovode do utaje poreza jesu:
1. stajališta poreznih obveznika o pravednosti i složenosti poreznih propisa
2. stajališta o državi i uslugama koje država nudi
3. visini kazni za porezne prekršitelje
4. lakoća porezne utaje."

Složeni postupci fiskalizacije, jednostavnost kontrole, korištenje građana u funkciji inspektora, te visina kazni pokazuje da se Vlada RH ozbiljno pozabavila sa posljednja dva čimbenika utaje poreza. Nadam se da će se jednako kvalitetna rješenja nuditi i za ona dva prethodna.
Kristina Mlakić, univ.bacc.oec
Kontaktirajte nas
LUCIDUS računovodstveni servis
Hrvatske nezavisnosti 170
32000 Vukovar
Tel : +385 032 412 829
Fax : +385 032 412 829
E-Mail : lucidusvu@gmail.com
Brzi kontakt
4 + 6 =